MARTHA MEINDERSMA

In 2004 begon ik met mijn praktijk voor psycho-hypnotherapie in Nietap, een dorpje onder de rook van Groningen. Mensen met allerlei soorten problematiek bezochten de praktijk.

Op een ochtend in 2008 werd ik gebeld door een hoogzwangere vrouw die compleet in paniek was. “Weet u van hypnobirthing? Over 2 weken moet ik bevallen en ik ben zo bang.”

Tot mijn spijt moest ik bekennen dat ik nog niet van hypnobirthing had gehoord. De paniek werd nog groter aan de andere kant van de lijn. Het was op een vrijdag.  Gun me het weekend, zei ik, ik lees me in en bel je maandagochtend 9 uur en als ik iets voor je kan betekenen ben jij hier om 10 uur!

Maandag om 10 uur was ze in de praktijk. Met behulp van o.a. EMDR werden de eerdere traumatische bevallingen verwerkt. De dag erna leerde ze zichzelf ontspannen met behulp van een luisteroefening. Nog enkele dagen later leerde ze zelfhypnose aan. De baby kwam gelukkig 2 weken later dan gepland, zodat ze nog wat extra tijd had om te oefenen. De bevalling verliep zeer voorspoedig en snel. De dag na de bevalling had ik een euforische moeder aan de lijn. Dit was het! Zij zou haar kennissen en vriendinnen sturen. En dat deed ze.

Al snel werd me duidelijk, ook door de contacten met verloskundigen, dat er behoefte was en is aan individuele begeleiding van zwangere vrouwen waarbij ook therapeutische hulp kan worden aangereikt als het nodig is.

Voor me lag een mooie uitdaging: een programma maken waardoor vrouwen weer Zin kregen in Bevallen. En het is gelukt! Nu kon ik putten uit alle opleidingen en werkervaringen van de afgelopen 40 jaar: verpleegkundige A, kinderspecialisatie, verpleegkundig docent, revalidatieverpleegkundige en de opleiding integratieve psycho-hypnotherapie. En ook mijn ervaringen met de verschillende ademhalingstechnieken door het nog steeds beoefenen van yoga, meditatie- en aandachttechnieken, geleerd tijdens het jarenlang volgen van lessen aan de school voor Filosofie en Spiritualiteit, kwamen van pas.

Van alle kennis en ervaringen heb ik de meest werkzame toegepast in het programma van Zin in Bevallen. En wat heb ik het veel geleerd van de zwangere vrouwen zelf en hun oprechte feedback! Na iedere bevalling was er een uitgebreide evaluatie: wat werkt wel en wat niet en waarom. Zo samenwerkend werd Zin in Bevallen geboren. Vanaf 2010 werkte ik alleen nog met zwangere vrouwen. Een mooie en inspirerende tijd!

Als de moeder in de vrouw ontwaakt komen er krachten vrij die wij als vrouwen wereldwijd tot onze beschikking hebben. De intuïtie van de oermoeder in ons kan ontwaken. Daar is niet zoveel aandacht en ruimte voor in deze tijd. Als we ons hiermee kunnen verbinden weten we wat goed is voor ons en voor onze baby.  Dit kunnen we leren als we ons veilig weten en in vertrouwen kunnen ontspannen en ons verbinden met ons lichaam en de baby.

Dat is de basis van de begeleiding door Zin in Bevallen. Al naar behoefte kan dit programma in en aan  worden gevuld. Dat is de grote kracht van Zin in Bevallen.

Ik zelf ben nu met pensioen. Het was de wens van Marylene met deze methode te mogen werken en ik heb met veel plezier, maar vooral in groot vertrouwen de kennis aan haar overgedragen. Jullie zijn bij Marylene in goede en liefdevolle handen.

 

DEE-MARYLENE SCHOLTE-HENNECKE

Samen met Martha volgde ik de opleiding integratieve psycho-hypnotherapie te Amsterdam.

Na afronding van de opleiding bleven Martha en ik samen werken in intervisieverband. In de loop der jaren volgend we ieder verscheidene specialisaties en bleven we elkaar in de intervisie inhoudelijk volgen en aanvullen.

In mijn praktijk Psychoconsult-Almere kreeg ik de afgelopen jaren steeds vaker te maken met vrouwen, die niet zwanger konden raken. Soms blokkeerde een traumatische achtergrond, soms waren er medisch verklaarbare redenen en soms was het volkomen onduidelijk waarom het niet lukte.

Een groot deel van deze vrouwen raakte tijdens of vlak na de therapie alsnog zwanger; sommige spontaan, sommige via IUI of IVF.

Ook ik werd door deze aanstaande moeders gevraagd: kun je me verder begeleiden tijdens zwangerschap en in voorbereiding op de bevalling? Doe je hypnobirthing?

Het was mooi hoe deze vragen samenvielen met de wens van Martha om haar praktijk af te bouwen en met pensioen te gaan. Het leek me ook zo jammer als al haar kennis en haar prachtige methode Zin in Bevallen hiermee verloren zouden gaan!

Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik van Martha mocht leren en nu onze kennis kan samenbrengen in mijn praktijk.